Dijital Ajansımız: Agresif Arılar Haber Sitemiz: Sağlıklı Markalar Haber Sitemiz: Meraklı Hastalar

“Hayatı Kaçırmayanlar Kulübü” Farkındalık Projesi

“Hayatı Kaçırmayanlar Kulübü” Farkındalık Projesi

İdrar Kaçırma Farkındalık Projesi (2018-2019-2020)

2018 yılında Canped markası ve Kontinans Derneği’nin öncülüğünde İnkontinans (İdrar kaçırma sorunu) hakkında başlattığımız farkındalık projemiz 2018-2019-2020 yıllarında farklı mecralar ve kanallardan 17 milyon kadına ulaştık.

Projenin Çıkış Noktası

Türkiye’de 40 yaş üzeri 2.7 Milyon kadın idrar kaçırma sorunu yaşıyor. İdrar kaçırma bir hastalık gibi kadınlar tarafından görülmezken, sorunun aşılması adına uzman hekimlere başvuru oranları oldukça azdı. İdrar kaçırmayı yaşayanların konuşmaması en büyük sorunlar arasındaydı.

Hedef kitlede mesane pedlerinin ve tedavilerin var olduğuna dair bilincin zayıf olması, idrar kaçırma konusunun medyada ve dijital ortamlarda az işlenmesi ayrı bir dezavantajdı. “Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen” farkındalık projesi 2018 yılında idrar kaçırmanın bir sorun olduğunu anlatırken, 2019 yılında soruna çözüm için bilgilerle birlikte kadınların bu konuyu konuşur hale gelmesini sağlamak hedefindeydi. 2020 yılında ise oluşturulan komünite sayesinde Hayatı Kaçırmayanlar Kulübü’ne evrilen proje ile birlikte il il farkındalık noktalarına inildi.

2018-2019 Yılı

Tüm Türkiye ve 27 ünlü ile birlikte kaçırılan fırsatlardan bir kitap çıkardık

Türkiye’de 40 yaş ve üzeri her 4 kadından 1’i idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Canped’in 2 yıla yakın süren yaptırdığı bir anketin sonucunda Türkiye’de idrar kaçıran kadınların en büyük sorunları arasında özgüven eksikliği ve sokağa çıkma korkusu olduğu ortaya çıktı. Anketin iç görülerinden biri de çoğu kadının “Ben sadece idrar kaçırmıyorum, hayatımı da kaçırıyorum” cümlesiydi. Bu cümleden yola çıkarak bu konunun konuşulması ve yalnız olmadıklarını hissettirmek adına ortak nokta “hayatımızda kaçırılan anlar”olgusundan yola çıkarak bir farkındalık kampanyası ortaya çıktı.

Bu anlamda problemin özellikle (kadın mecralarında) medyada konuşulmasını sağlamak adına ünlü bir isim (proje yüzü) ile hazırlanan ve kampanya dahilinde problem yaşayan kişilerle yaşamayan kişilerin hayatlarında kaçırdıkları anları anlattıkları tüm Türkiye’yi ve 27 ünlü ismi dahil eden bir kitap projesine dönüştürdük. Kitabın tüm geliri KASDER’e bağışlandı. Proje yüzü olarak ise 45 yaş üzere hedef kitleyle iletişime geçebilecek bir isim seçildi: Nergis Kumbasar.

Kitaba hikayeleri toplama aşamasında ön lansman ve kitap yazımı bittiğinde ise tanıtımı için AVM lansman etkinliği düzenlendi. Etkinliklerde dünyada bir ilk olan İnkontinans dans koreografisini hazırlandı ve proje yüzümüz Nergis Kumbasar ile 6 kadın dansçı farkındalık dansını 2 etkinlikte sergiledi.

85 hikaye kitapta yer alırken 7500 adet basılan kitabın 1. baskısı yok sattı. Kitapta Seyfi Dursunoğlu, Onur Büyüktopçu, Ayşegül Domaniç Yelçe, Ayşenur Arslan, Metin Uca, Enver Aysever, İsmail Hacıoğlu, Çiçek Dilligil, Doğukan Manço, Açelya Akkoyun, Yılmaz Vural, Orhan Ertanhan, Bekir Aksoy, Ceyhun Yılmaz, Haktan Akdoğan, Metin Zakoğlu, Tuğba Özerk, Ragga Oktay, Seda Demir, Can Gox, Nezihi Tosuncuk, Türkan Varol, Serap Özaksoy, Musa Çözen, Ali Gültiken, Ali Sami Alkış, Oğuz Tongsir ve Turgay Kıran gibi ünlü isimler hikayelerini anlattılar.

2018-2019 yılında devam eden kampanyanın toplamında ise 7 milyon kadın ve 4 milyon erkeğe ulaşıldı.

2020 Yılı

Hayatı Kaçırmayanlar Kulübü 6 il gezdi

2018 ve 2019 yıllarında hastalığı tanıtma ve kadınlara özgüven aşılama misyonunu üstlenirken 2020 yılında ise hedef kitle ile dernek ve marka birebir iletişime geçmek istedi. Bu anlamda ise “Hayatı Kaçırmayanlar Kulübü” bilgilendirme seminerlerine başladık. Sadece İstanbul’da değil bu konunun konuşulamadığı illere de odaklanan, hedef kitleyle birebir etkileşime geçebilecek bir bilgilendirme çalışmasını hayata geçirdik.

Mesane pedi kullanım yoğunluğuna göre ulaşılmak istenen iller çıkarıldı. İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Gaziantep, Ankara belediyeleri de projeye dahil edilerek bilgilendirme seminerlerinin yapılması hedeflendi. Bu strateji ile idrar kaçırma problemine ve mesane pedi kullanımına ilişkin bölgelere özel farkındalık oluşturulması planlandı.

Proje yüzü Nergis Kumbasar, Kontinans Derneği Başkanı Prof.Dr.Tufan Tarcan ile 6 ilde kadınlarla buluştuk.

Hayatı Kaçırmayanlar Kulübü sokağın nabzını tuttu

6 ilde Nergis Kumbasar ile sokak röportajları gerçekleştirirken sık sorulan idrar kaçırma sorularını halka sorduk. Youtube kanalı üzerinden de yayınladık.

Hayatı Kaçırmayanlar Kulübü Roadshow projesi sayesinde 2020 yılında 10 milyon kadına ulaştık.

2018’de Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen Projesi ile Felis’ten 2 ödül aldık. Cannes Lions 2018’de ise Düşük Bütçe, Yüksek Etki kategorisinden ön gösterim alarak global anlamda da projemiz ses getirdi.

Hayatı Kaçırmayanlar Kulübü ile 2020’de Felis Ödülleri’nde 2 başarı ödülü alırken, İstanbul Marketing Awards 2020’den Halkla İlişkiler kategorisinden Altın ödül kazandık.

Projede ajansımız neler yaptı?

2018-2019
-PR
-Event
-Content Marketing
-3. parti anlaşmalar
-Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kampanya Yönetimi

2020
-PR
-Roadshow organizasyon yönetimi
-Belediye seminerleri ile halk bilgilendirme seminerleri organizasyonu
-Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kampanya Yönetimi

Projenin Aldığı Ödüller
-Felis (5)
-İstanbul Marketing Awards

Bilgi
Kategori:

Sosyal Sorumluluk Proje Yönetimi

Anahtar Kelimeler:

Hayatı Kaçırma Sen Bir Yolu Var İstersen, sosyal sorumluluk

Tarih:

7 Kasım 2019

Haber Bültenimize Kaydolun